“Izvadite svoj k.... Možda ste čuli kako ja imam veliki“, poručila je obožavateljima Lady GaGa na nedavnu koncertu u Sydneyu u sklopu turneje Monster Ball na kojoj u studenom stiže u zagrebačku Arenu. Još se mogu nabaviti samo ulaznice po 500 i 550 kuna, a djeca do šest godina u pratnji odraslih mogu besplatno na koncert zvijezde kojoj su najveća publika.

Povraćanje po sceni Baš zato australski show izazvao je pobunu roditelja koji su od tamošnjega Classification Review Boarda tražili da klasificira koncert i ne dopusti odlazak mlađima od 15 godina. Uz rečenice poput one s početka teksta, Australcima je očito performans zvijezde koja samo na Facebooku ima više od sedam milijuna obožavatelja bio previše. U sklopu je performansa i simuliranje seksa, konzumiranje tobožnjega ljudskog srca, model koji povraća po Lady Gagi...

Dio je to sadržaja “gotičkog Čarobnjaka iz Oza”, kako su opisali australski mediji. Tamošnji organizator u nastalu pompu uključio se mašući bijelom zastavom. Rekao je da promotori, kako ga prenose australski portali, ne znaju kako koncert izgleda prije nego što se dogodi pa ne mogu ni reagirati. Spomenuti Classification Review Board pak proglasio se nemjerodavnim.

Istu taktiku preuzela je i naša pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić koja kaže da “odgovor treba tražiti u području roditeljske odgovornosti”.

– Kao što su dužni nadzirati čime se njihova djeca bave, s kim se druže i kamo izlaze, roditelji trebaju procijeniti je li riječ o sadržaju primjerenu djeci. Pravobraniteljica ne procjenjuje primjerenost koncerata i sličnih priredbi, ali smatramo da roditelji imaju pravo i obvezu voditi brigu o tome – odgovara pravobraniteljica koja ne želi postati moralna policija.

Uostalom, i u Australiji je halabuka nastala poslije, a ne uoči koncerta. No dvojbi ima i među roditeljima. Iako su većinu najprije šokirale cijene od 370 do 880 kuna, na redu je bilo pitanje “ići ili ne ići”.

“Moje dijete, sedam godina, izrazilo je želju da bi na koncert Lady GaGe... Gdje je doznala za koncert i od koga nemam pojma... Uglavnom, jučer je došla, da ona želi ići – i točka. Jasno, meni je premalena za takvu vrstu koncerta – zbog gužve, glasnoće, neprimjerenosti sadržaja koncerta...”, forumske su dvojbe jedne majke. Na njih joj ostale forumašice odgovaraju i za i protiv.

Zabrane privlače Pravobraniteljica Mila Jelavić dalje poručuje da “valja imati na umu kako radikalne zabrane nisu uvijek najbolje rješenje već katkad još više potiču znatiželju”. Zaključuje zatim da je roditeljima “korisnije pokušati što bolje se informirati o tome što njihovu djecu privlači i zanima”.

Samu pravobraniteljicu najviše zabrinjava, stoji u odgovoru, sigurnost djece na koncertu, koja ne bi smjela kasno noću biti sama, bez skrbi odraslih. (Večernji)