vibe therapy terahNedavno je našu trgovinu posjetila žena u dobi od šezdeset godina u potrazi za Kegelovim kuglicama. Tom nam je prilikom ispričala o svojim problemima sa slabim mjehurom. Pati od inkontinencije, čim se malo nasmije – upiški se, a liječnik predlaže operaciju. Ne htijući odmah prihvatiti operaciju, dodatno se raspitala i doznala za vježbe zdjelične prečage ili pelvisa. Radi se o području u koji spadaju abdomen, spolni organi, mjehur i rektum. Raspitujući se dalje, doznala je kako je tijekom vježbi dobro koristiti intimno pomagalo. Obišavši nekoliko ljekarni u potrazi za "intimnim pomagalom" saznaje u posljednjoj o kakvom se pomagalu zapravo radi. Tako je došla do nas, jedne subote u društvu kćerke posjetila je naš dućan i sasvim slobodno, prirodno i otvoreno objasnila nam što traži, iako su u tom trenutku u trgovini bile još dvije mlađe žene. Kupila je "intimno pomagalo", odnosno Kegelove kuglice, a mi se nadamo da redovito vježba uživajući pritom.

Spominjemo ovaj primjer zbog žena koje možda trebaju sličnu pomoć, ali im ju je neugodno potražiti, uslijed same prirode problema ili imaju predrasudu zbog godina, tipa to-nama-više-ne-treba.

nature skin love ballsO čemu se zapravo radi, što su to Kegelove vježbe za karličnu prečagu, zašto i kako ih prakticirati saznajte u daljnjem tekstu.

Tijekom trudnoće, poroda ili u menopauzi dolazi do promjena koje mogu uzrokovati slabljenje mišićja pelvisa. Dobra je vijest da se kao i svi drugi mišići i ovi mogu uvježbati i ojačati, pa će se tako odogovarajućim vježbama ponovno vratiti čvrstoća vaginalnim i abdominalnim mišićima, te osnažiti sfinkteri mjehura i rektuma. Ujedno će se ojačati leđni mišići kao i poboljšati cirkulacija u rukama i nogama.

Dobrobit je višestruka, dakle što se čeka – na posao!

  

Vježba 1.
Pokušajte zaustaviti mlaz urina prilikom mokrenja. Ukoliko vam to uspijeva, upravo ste upotrijebili ispravan mišić.

Vježba 2.
Pokušajte zaustaviti stolicu ili zamislite da morate zaustaviti vjetrove. Stisnite mišiće za koje mislite da biste s njima uspjeli. Ukoliko imate osjećaj "povlačenja" mišića na gore, upravo ste identificirali drugi važni sfinkter za izvođenje Kegelovih vježbi.

Vježba 3.
Zamolite vašeg liječnika (ili sami učiniti ovaj pokus) da kontrolira vaše stanje mišića zdjelične prečage kod ginekološkog pregleda. Ukoliko se osjeća pritisak na prstu koji je u rodnici, vježbe izvodite pravilno.

Budite pažljivi, kod Kegelovih vježbi nije potrebno da stišćete mišiće nogu, trbuha ili druge mišiće. Stiskanje pogrešnih mišića izazvat će dodatni pritisak na mišiće koji kontroliraju funkciju mokraćnog mjehura. Vježbajte samo mišiće zdjelične prečage. Prilikom ovih vježbi, nije potrebno da zaustavljate dah. Vježbe ponavljate, ali ne pretjerujte. Prilikom izvođenja stiskanja mišića brojite do tri, potom se opustite brojeći do tri. Vježbu ponovite do ukupno 10 - 15 puta svaki puta, nije potrebno vježbati duže od pet minuta.

Vježbajte tri puta na dan i pri tome koristite sva tri položaja: ležeći, sjedeći i stajaći. Možete vježbati ležeći na podu, dok sjedite za stolom ili stojite u kuhinji. Vježbanje u sva tri položaja najviše snaži vaše mišiće. Nemojte se predavati! Ipak je to svega pet minuta, tri puta dnevno. Iako možda nećete odmah osjetiti poboljšanje u kontroli funkcije mjehura, involucija organa nakon poroda traje 3 - 6 tjedana, a većina žena će u to vrijeme uz ove vježbe osjetiti značajno poboljšanje.

kegelove vježbe

Zaštitite mišiće zdjelične prečage tako što ćete se čuvati i unaprijed sjetiti napora koji nanosite mišićima zjelične prečage kod kihanja, podizanja teškog tereta ili skakanja. Iznenadni pritisak koji se stvara kod ovakovih akcija može oštetiti mišiće zdjelične prečage. Stoga, stegnite mišiće zdjelične prečage prije kihanja, dizanja tereta ili skakanja.

Uz pomoć tjelovježbe i Kegelovih vježbi nakon poroda, vrlo brzo ćete uspjeti ponovno "zategnuti" vaše tijelo, te povratiti funkcije mokraćnog mjehura i rektuma, kao i spriječiti dugoročne posljedice slabosti mišića zdjelične prečage, kao što su inkontinencija urina i stolice, te ispadanje maternice, mjehura i rektuma.

 

Vježbe s kuglicama

Kuglice plutaju slobodno u vagini, te masiranjem stijenki vagine stvaraju seksualno uzbuđenje. Ženama koje su nedavno rodile preporučuju se Kegel vježbe kako bi obnovile vaginalne mišiće i osnažile slab mjehur. Kada žena nosi vaginalne kuglice nekoliko sati svaki dan vaginalni mišići se efektivno jačaju, čineći postizanje orgazma lakšim. Korištenje vaginalnih kuglica za kegel vježbe je dokazano najlakši način vježbanja i postizanja velikog zadovoljstva.

Kako koristiti vaginalne kuglice:

 

Ako ih koristite prvi put, preporuka je da kupite plastične ili dvostruke kuglice (koje imaju kuglicu unutar kuglice) kako bi ih mišići mogli držati, inače mogu ispasti. Slijedeći korak je da ispraznite mjehur kako bi olakšali svojim vaginalnim mišićima da drže kuglice.

 

Zatim podignite jednu nogu i umetnite jednu po jednu kuglicu u vaginu. Nakon što ste to učinili, morat ćete stisnuti vaginalne mišiće kako bi zadržali kuglice unutra. Moći ćete osjetiti kako kuglice kližu prema dolje, osjećaj je isprva malo neudoban, ali ćete se brzo naviknuti. Osjećaj je isti kao kada nosite tampone. Ne zaboravite – nosite kuglice par sati svaki dan.

 

Kada poželite, kuglice se vade laganim poskakivanjem gore-dolje, ili podizanjem jedne noge i laganim kašljanjem.

 

javida gym ballsNaputak za korištenje:

 

Početnicima se savjetuje da ostanu doma i ne upuštaju se u intenzivnu tjelovježbu jer kuglice mogu ispasti. Ukoliko ispadnu, treba ih oprati vodom i sapunom i nanovo umetnuti. Vaginalni mišići se trebaju naviknuti isprva na kuglice, pa je bolje za početak izbjeći moguće neugodne situacije i ostati doma pri prvom korištenju.

 

Nakon što se naviknete na kuglice i izvježbali mišiće, možete prijeći na metalne kuglice. Ovo je idealno za žene koje su nedavno rodile, jer ove metalne kuglice pogotovo jačaju mišiće. Nošenje ovih kuglica tijekom snošaja također pomaže ženi u lubrikaciji vagine, što pruža dodatnu stimulaciju.

 

Dobrobiti Kegel vježbi

Ove vježbe pomažu u jačanju i poboljšavanju tonusa vaginalnog kanala. Također povećavaju protok krvi u genitalnom području. Pomažu u rješavanju problema koji se mogu javiti zbog starenja, poput inkontinencije.

Vježbe su pogodne za žene koje su rodile, trudnice koje tek čekaju porođaj, starije majke i žene koje pate od pretilosti ili kroničnih bolesti, i također žene koje su pod velikim stresom. Konstantan osjećaj lagane seksualne ugode kroz dan dobar je za dušu i tijelo.

Vježbe se mogu raditi u stajaćem, sjedećem ili čučećem položaju.

pleasure pearls