Ženski orgazam mijenja stanje svijesti u određenom području mozga što može dati odgovor zašto ga neke žene ne mogu doživjeti, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu Groningen. Istraživači su smatrali da žene ne mogu doživjeti orgazam jer se dio mozga poznat kao orbitofrontalni korteks u trenutku vrhunca isključuje, ali on samo mijenja svijest, piše Daily Mail.

 

- Orbitofrontalni korteks može biti temelj za "seksualnu kontrolu" i izazvati orgazam. Ne mislim da orgazam isključuje svijest, ali je mijenja. Uostalom, ljudi orgazam opisuju kao osjećaj gubitka kontrole - tvrdi voditelj istraživanja Janniko Georgiadis. 

Placebo efekt je jednostavan primjer praktične kontrole koja će pomoći ženama da dožive orgazam.

- Prema mom iskustvu, pacijenti kojima je rečeno da bol koju osjećaju nije štetna ima zapravo analgetski učinak. Isto tako se nadamo da će žene s anorgazmijom na taj način riješiti probleme s orgazmom - rekao je psiholog Kenneth Casey.

Procjenjuje se da svaka četvrta žena ima poteškoća u postizanju orgazma, dok između pet i deset posto žena pati od anorgazmije i ne može uopće doživjeti vrhunac.

(24sata.hr)